De T3 in het klein.

Veel auto’s worden ook in kleinere schaal gemaakt. Soms zijn deze verkleinde uitvoeringen bedoeld als speelgoed, soms zijn het schaalmodellen die puur voor de verzamelaars bedoeld zijn. Ook van de T3 zijn diverse speelgoedversies als wel schaalmodellen gemaakt.

Hieronder vindt je een summier overzicht van enkele modellen van de T3. Het is domweg niet mogelijk om een compleet overzicht van T3 schaalmodellen weer te geven en het is dan ook alleen de bedoeling om een indruk van de verkrijgbare modellen (toen en nu) weer te geven.

Als je aanvullingen of verbeteringen op onderstaand overzicht hebt hoor ik dat graag van je!

Blauwe VW T3 bestelbus als schaalmodel in de schaal 1/18

Begin 2016 heeft het Duitse Premium Classixxs een viertal schaalmodellen van de VW T3 uitgebracht in de schaal 1/18. Het gaat om modellen van een blauwe gesloten bestelbus, een oranje met beige kombi, een groene camper met hefdak en een bruine camper met hoogdak, alle vier als luchtgekoelde T3. De modellen zijn zeer fraai en getrouw maar helaas wel aan de prijs.

Afstandbestuurbare plastic speelgoed VW T3 bus

Op deze foto zie je een plastic T3 welke ongeveer een schaal van 1/18 heeft. De bus kan echt rijden en is te besturen door middel van de joypad welke met een draad verbonden is aan de bus. Zoals op de foto te zien is was deze bus in verschillende uitvoeringen te verkrijgen waaronder ook een ambulance. Ik ben echter ook al eens een politieuitvoering van deze bus tegengekomen.

Vacuumbouwdoos van een VW T3 doka

De Oostenrijkse firma BMA produceert zogenaamde vacuumbouwdozen waaronder ook enkele T3 modellen. Deze bouwdozen hebben een schaal van 1/24. De onderdelen van deze bouwdozen moeten door de bouwer zelf uitgesneden en op maat gemaakt gemaakt worden.

Vinyl schaalmodelletje van een VW T3 schoolbus

Dit is een busje van Vikingplast Sweden. Het is gemaakt van vinyl en heeft ongeveer een schaal van 1/32.

Foto: Mark Johnson

Plastic schaalmodel 1/43 VW T3 Miele

Er zijn een paar fabrikanten geweest die modellen van de T3 fabriceerden in de schaal 1/43.

Links zie je een model van DOM Plastik. Dit model is vrij grof uitgevoerd maar toch redelijk gedetailleerd.

Metalen schaalmodel VW T3 groen van Conrad

Hier zie je een model van een T3 kombi in de schaal 1/43. Het model is gemaakt door Conrad. Het gaat hier om een model van een luchtgekoelde T3 en het was leverbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen, waaronder bijvoorbeeld ook een politiebusje.

Rood schaalmodel van een VW T3 bestelbus door Schabak gemaakt

Dit model is van Schabak en uitgevoerd in de schaal 1/43. Schabak leverde dit model in personenbus en gesloten bestelbus uitvoering. De modellen waren verkrijgbaar in diverse kleuren waaronder ook (Duitse) politiebusjes. De modellen kregen simpele velgen maar er zijn ook modellen die zogenaamd LM velgen hebben, zoals op de naasststaande foto.

Detail aan de Schabak T3 modellen is het feit dat het om modellen van de T3 Syncro gaat, getuige de positie van de tankdop (rechtsachter).

Premium ClassiXXs heeft in 2007 een model van een T3 gesloten bestelbus uitgebracht in de schaal 1/43. dit model is leverbaar in enkele kleuren, waaronder ook een Zündapp bus. Het model is zeer gedetailleerd, goed gelijkend en fraai afgewerkt.

Premium ClassiXXs heeft ook nog andere uitvoeringen van de T3 als schaalmodellen in haar programma.

Blauwe VW T3 doka schaalmodel 1/43

Minichamps heeft ook miniaturen van de T3 in de schaal 1/43 in haar programma. Het eerste model uit deze serie is deze blauwe dubbelcabine pick-up.

Presse papier in de vorm van een VW T3 Syncro op ruig terrein

Niet echt een natuurgetrouw miniatuur maar een presse papier in de vorm van een T3. Ik weet verder helemaal niks over het hoe en wat van deze VW T3 presse papier en hoor het graag als jij me er misschien iets over kunt vertellen.

Niet echt een natuurgetrouw miniatuur maar een presse papier in de vorm van een T3. Ik weet verder helemaal niks over het hoe en wat van deze VW T3 presse papier en hoor het graag als jij me er misschien iets over kunt vertellen.

VW T3 modelletje van Darda voor een racebaan

Hiernaast zie een modelletje van Darda dat ongeveer schaal 1/66 heeft. Het model is van plastic en heeft een frictiemotortje. Naast de overmaatse wielen is het model voorzien van een Caravelle grille en de bumpers, en flankbescherming, van de Caravelle Carat.

Plastic VW T3 busje schaalmodelletje van een Nederlandse politiebus

In de modelspoorbanen worden ook veel autootjes in bijpassende schal geleverd. het gaat hier boijvoorbeeld om de schaal 1/87 waarin o.a. de fabrikant Herpa deze T3 politiebus heeft gemaakt.

Schaalmodelletje 1/87 van een rode brandweer VW T3 doka met grijze huif

In de schaal 1/87 zijn veel T3 modelletjes in diverse uitvoeringen gemaakt door de fabrikant Roco. Roco is de enigste fabrikant die kant en klare modelltjes leverde van de T3 dubbelcabine pick-up. Leuk detail is het feit dat de Roco modelletjes de carosserie van een normale 2WD T3 hebben, maar de onderzijde van de T3 Syncro.

Hieronder zie je enkele foto’s die door bezoekers van deze site zijn ingestuurd.

Modelletje van Darda als Duitse politie VW T3 met frictiemotor

Een T3 model met frictiemotor van Darda.

foto: Ferry van Haastert

VW T3 ambulance modelletje van Matchbox in bespeelde staat

Een T3 ambulance van Matchbox in de schaal 1/62 uit 1987. Dit model heeft, in tegenstelling tot de modellen van Siku, wel een tweede grille.

foto: Wybo Miedema

VW T3 dubbelcabine pick-up schaalmodelletje in het groen met een grijze huif in het doosje

Dit modelletje werd te koop aangeboden en heb ik (de webmaster van deze site) gekocht als presentje voor een kennis van me die een echte bus, in exact dezelfde uitvoering en kleur als dit modelletje, heeft. Het modelletje is van Roco in de schaal 1/87.

foto: Erik Wilderdijk

Siku schaalmodelltje van een gesloten bestelbus VW T3

T3 van Siku in de schaal 1/66

foto: Aad Kortman

Customized VW T3 camper model van Revell in het geel

Westfalia camper op basis van een Revell bouwdoos schaal 1/25.

foto: Dirk Plaggenborg

T3 dubbelcabine pick-up zelfbouw op basis van een Revell bouwdoos schaal 1/25.

foto: Erik Wilderdijk

Schabak model, schaal 1/43, gespoten in origineel L20B heloranje en voorzien van velgen van een Minichamps type3 model.

foto: Erik Wilderdijk